tisdag 11 februari 2014

INDISK LINSSOPPA

Om man till slut tröttnat på "ursvenska" ärtsoppan och köttsoppan, vad gör man: Prova något nytt som indisk linssoppa. Här mitt recept inspirerat av bl.a. SvD:

Finhacka och mjukstek 2 gula lökar, 4 morötter, en stor röd paprika, en röd chili, ett syrligt äpple och tre vitlöksklyftor i rapsolja. Sedan tillsätt och rör om 1,5 tsk tikka masala, 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk kanel, 1 tsk gurkmeja och 3 tsk konserverad koriander (Ica maxi).  Häll i 5 dl röda linser och 1,5 l stark hönsbuljong. Koka ca 20 min. Spä om det behövs och smaka av med 3 tsk limejos och kycklingfond.

Servera med hackad persilja, kuber av fårost eller t.ex. kyckling. soppa

söndag 2 februari 2014

FISKGRYTA MED KOKOSMJÖLK

Många fiskgrytor har jag provat, den här är riktigt god.

Fräs snabbt 1 paket lardons i olivolja. Tillsätt och mjukstek 4-5 minuter 3 morötter, 2 gula lökar i vackra stavar tillsammans med 3 finhackade vitlöksklyftor och 1 röd chili. Blanda sedan i 1 röd paprika i stavar, 3 sellerikvistar i strimlor, en purjo och några blom- eller broccolibuketter i fina bitar och låt mjukna några minuter. Häll i 3 dl frysta bondbönor från Picard  och 2 dl stark fiskbuljong och puttra i 5 minuter. Häll i en burk kokosmjölk och 2 paket saffran. Puttra några minuter. Smaksätt med saften av 2 lime, fisk eller hummerfond, salt och peppar. Den ska smaka hav och vind. Lägg i och koka några bitar av torsk, lax etc och lägg i kanske musslor, räkor efter behag.

Servera exempelvis med surdegslevang eller Matildas äggpasta penne.