onsdag 16 december 2015

CHICKEN RAMEN

Koka 2 kycklingbröst/kycklinglårfile i små bitar med en halv purjo/3 salladslök, en pak chok, 4-5 bruna champinjoner, en röd lök, en vitlöksklyfta i tunna skivor i 4 dl kycklingbuljong med några chili flingor och 2 cm finhackad ingefära i ca 10 min. Blanda i ca 200 g ramen nudlar och koka 4 min.

Rör ut 3 msk misopasta i några dl hett vatten och blanda i. Smaksätt med en msk sesamolja och 3 msk japansk soja. Lägg i ca 200 g färska böngroddar, späd med litet hett vatten om det behövs.

Ramen nudlar och misopasta finns i Japanbutiker.

KNAPRIG KYCKLING MED SÄLLSKAP

Man kan aldrig få för många kycklingrecept, här en ny favorit.

Hacka en kruka gräslök.

Stek 2 pkt panchetta tills knaprig, lyft ur. Dela ca 1 kg kycklinglårfile i mindre bitar och bryn i etapper i panchettafettet och olja. Smaksätt med salt, svartpeppar och kycklingfond, låt puttra med en skvätt vatten till genomstekt. Blanda i 1/3 av gräslöken. Smaka av.

Skala 2/3 gurka randig, ta ur kärnor, skär i stavar. Blanda 1 msk fransk senap med 3 dl creme fraiche. Krydda med litet salt och svartpeppar. Rör ihop med gräslök och gurka.

Njut tillsammans med t.ex. kokt storbulgur.

söndag 6 december 2015

POVEL RAMELS PARISISKA KÖTTBULLAR

Povel Ramel gjorde låten Mammas köttbullar och var med och startade Kulinariska rådet tillsammans med Tore Wretman. I ett radioprogram julen 2000 berättade Povel om när han bjöd på parisiska köttbullar, och här är ungefär receptet:

Finhacka 2 schalottenlökar och en vitlöksklyfta, mjukstek i ister/smör. Rör med visp ihop 1,5 dl tjockgrädde/creme fraiche, ett ägg och ca 150 g gås/ankleverpate/kycklingpastej utan fetttopp (kanske 2 msk vardera kalvfond och japansk soja) tills röran är slät. Blanda i 1,5 dl panko och låt svälla ca 30 min så att smeten blir som lös vetedeg

Blanda i 500 g blandfärs och salta (ca 1 msk per kg) och svartpeppra, blanda väl, paten ska anas men inte ta över.

Rulla små köttbullar och stek i ister/smör på hög värme, ca 4 min, eller i 220 gr i ugn 8-10 min tills 70 gr innetemperatur, eller Airfryer 200 gr i 10 min. Njut ljumma på julbordet.

Vi använder msk mått som doppas i vatten för att få jämnstora bullar.

Om vi gör dubbel sats blandas först pankoröran i en bunke och saltas och pepprars den, sedan skär vi upp 500 g blandfärs i mindre bitar och lägger i en annan stor bunke, häller på hälften av pankoröran och blandar, sedan lägger vi i nästa 500 g och resten av röran och blandar noga. När färsen känns lagom salt så saltar vi lite till.

tisdag 1 december 2015

LAMMSTEKSFROSSA I CROC POT

Lammsteken blir något nytt och gott i en potta.

Lägg i pottan bitar 2 av vardera morot, palsternacka och gul lök. Finhacka och lägg i en chili och 3 vitlöksklyftor, saften av en citron, en rejäl skvätt olivolja, 2 msk kalvfond, 2 msk tomatpure, 1 tsk vardera torkad timjan och rosmarin, 2 lagerblad och 2 dl vatten. Lägg i steken saltad och svartpepprad. Laga i 6 timmar.

Lyft upp steken och låt vila.

Ta bort lagerbladet och mixa sky och grönsaker till en slät puresås. Blanda i en creme fraiche med karl johan, lite maizena och smaka av med kalvfond, svartpeppar och röd balsamvinäger.

Skiva steken försiktigt och njut till t.ex. potatis och palsternackpure.