tisdag 8 januari 2019

RYSLIGT GOD RIBOLLITA

Soppan ribollita från Toscana är populär tisdagssoppa på vintern. Från recept i Guardian m.fl. har vi fastnat för detta.

Finhacka och förväll i 10 min 1 l finhackad utan själkar grönkål/mangold/svartkål/savoykål och häll av.

Hacka och mjukstek 4-5 min i olivolja 1 rödlök, 1 gul lök, 2 sellerikvistar, 2 morötter, 2 vitlöksklyftor (lite småbitar av röd paprika och squash) och 1 litet pkt rökt panchetta.

Tillsätt kålen och 2 msk tomatpure, en burk körsbärstomater, ca 7 dl vatten, 2 tsk timjan, litet chiliflingor och 2 tärning kyckling/grönsaksbuljong. Sjud försiktigt ca 20 min tills grönsakerna är dentemjuka men inte sönderkokta. 

Häll i 1 burk sköljda cannelonibönor och smaka upp med fond, salt, peppar och en liten skvätt röd balsamvinäger. Spä med vatten vid behov.

Servera med brödkrutonger eller gammalt torra brödbitar och gärna riven parmesan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar