Fried rice finns i många varianter men de flesta innehåller gammalt ris, mjukstekta grönsaker, äggstanning och sojasås. Vi gör så här till 2.
Skär 1/2 gul färsklök och stjälken, 1/2 solovitlök, några skärbönor (gröna ärtor, röd paprika etc) och en cm chili i små bitar. Skär 1/2 morot och en liten bit spetskål i små julienne. Mjukstek grönsakerna i rapsolja. Tillsätt ris och 1 tsk riven ingefära, bryn försiktigt. Smaksätt med lite sesamolja, tamarisoja, söt chilisås och finhackad koriander.
Sänk värmen, dra riset till halva pannan, knäck i 2 ägg och gör en lös äggstanning och salta försiktigt. Blanda med riset och servera genast.
Asiatisk bönsallad finns också i många variationer. Skölj 4 dl blandade bönor, låt rinna av. Lägg i 1 finskuren salladslök, (gröna sesambönor), 1 riven vitlöksklyfta och jos från 1/2 lime. Smaksätt med tamarisoja, vitlökspulver, lite chiliflingor och honung.
Servera till grillad kyckling, fisk eller kött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar