Som sig bör använder vi ett traditionellt recept från la France.
”Largement utilisée pour arroser gratins, poissons, plats de viandes, la sauce béchamel est célèbre dans le monde entier pour son goût crémeux et onctueux. Mais sa véritable histoire est peu connue. Cette sauce « royale » aurait été inventée de toutes pièces au 17ème siècle par Louis de Béchamel, pour satisfaire l'appétit gargantuesque de Louis XIV. Ou simplement revisitée à partir d'une sauce déjà existante de Pierre De La Varenne. Toujours est-il que cette sauce à succès - préparée à l'époque à base de jus de viande et d'échalotes - détrôna la mie de pain dans les potages. Et depuis que Carême modifia sa formule en ajoutant de la crème fraîche, elle sert de base en cuisine !”
Ljumma 9 dl mjölk. Smält 70 g smör i en kastrull. Sänk värmen, vispa i 70 g vetemjöl och blanda noga i ca 3 min, det får inte bli brynt. Tillsätt lite av mjölken i taget och vispa. Krydda med salt, peppar (och muskot). Låt koka upp några minuter. Låt såsen vila en stund innan den används.
Italiensk bechamella är tjockare och har mer smör och passar bra till lasagne etc. Smält 50 g smör, pudra i 40 g vetemjöl, vispa tills jämn smet ej för varmt. Häll i 5-6 dl ljummen mjölk lite i taget, vispa under tiden, ej för varmt, låt sjuda i 5 min, salta och svartpeppra. Använd helst snart, annars stelnar ytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar