söndag 28 januari 2024

PLANKSTEK UTAN PLANKA

Ungdomens lyxmiddag är nu nostalgisk matlagning för pensionärer, men numera behövs inte alltid plankorna. Så här gör vi till 2.

Sätt på grillen i ugnen, låt 2 skivor biff eller entrecote bli torra och rumsvarma. Olja en stor ugnsform.


Gör duchesspotatis. Koka 1/2 kg potatis, häll av och låta ånga av en stund, mosa med potatispress/potatisstomp, tillsätt 3 msk smör och 1 äggula, smaksätt med salt och svartpeppar, vispa försiktigt så moset blir mjukt men inte rinnigt,  spä med lite créme fraîche om det behövs, håll varmt.


Stek 2 baconskivor och 2 hg haricots verts tills de är lite mjuka, salta och svartpeppra, linda in bönorna i bacon i 4 knyten, håll varmt.


Halvera 2 tomater, olja dem, strö över lite finhackad schalottenlök, salt och svartpeppar. Lägg tomathalvorna i hörnen på plankformen, gör kulor av potatismoset med 2 skedar (eller spritsa) och lägg runt kanterna i formen.


Salta och svartpeppra köttskivorna, stek i baconfettet i het panna 1-3 min så de blir rejält brynta men röda i mitten.


Lägg köttet i ugnsformen och baconknyten ovanpå, grilla i ugnen ca 10 min tills potatisen är lätt brynt.


Strö över lite hackad bladpersilja, klicka lite bearnaisesås eller saint agurcreme på köttet, njut till gott rödtjut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar