Visst är det gott och enkelt att fredagsmysa med medelhavets charkuterier, ostar, frukt, grönt och baguette. Som omväxling kan man i stället fixa en lyxig pasta Italiano. Vi inspireras av ett recept på Köket.se, till 2.
Skär i munsbitar en näve charkuterier som prosciutto, bresaola, salami etc, blanda noga.
Skär 5-6 småtomater i skivor och blanda med några ruccolabitar, skvätt på lite dressing. Pressa vattnet ur en mozzarella och skär den små kuber, toppa med lite salt, svartpeppar och olivolja. Grovriv 1 dl parmesanost. Riv några basilikablad i stora bitar.
Koka 220 g bredpasta i mindre bitar dente, tex Zetas Papardelle, i 2,5 l vatten och drygt 1 msk salt, häll av och skölj några sekunder i kallt vatten, pastan ska vara varm.
Lägg pastan på ett uppläggningsfat, blanda i charkuterierna, salladen, toppa med mozzarella, parmesanen, basilikan och skvätt över lite olivolja. Njut till en kall Sauvignon Blanc.
Det blev lite kvar och då gjorde vi Frittata alla Pasta. Vispa ihop 3 ägg med 1 dl riven parmesan. Skär resterna av pastasalladen i lagom bitar, bryn den lite i en panna med riktigt varm olivolja. Häll över äggen, salta och peppra lite, stek ena sidan i medelvärme så den blir krispig. Lägg en tallrik över pannan, vänd pannan så frittatan hamnar på tallriken, lägg tillbaka den i pannan, stek några minuter till. Låt den svalna ca 5 min, njut som lunch eller middag.
Här är receptet:
https://www.koket.se/pasta-italiano-med-extra-allt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar