Vi har ätit fiskgrytor på pretto restauranger och ambitiösa lunchhak, smaken är ofta utmärkt men fisk, grönsaker och potatis är ofta sönderkokta, inte särskilt gott. På UD fick vi dock en smaskig variant, som vi utvecklat, till 2.
Skala 4 Amadine potatisar och skär i lagom munsbitar, koka och ånga av, strö över flingsalt.
Skala och skär i munsbitar vardera en medelstor morot, palsternacka och gul lök/silverlök, finhacka en solo vitlök och 1 dm selleri kvist (paprika och fänkål är också gott), mjukstek ca 4 min i rejält med olivolja, sedan fräs i 1 msk tomatpuré och en nypa timjan och oregano.
Tillsätt ca 2 dl vardera smakrik kycklingbuljong, Mutti tomat passata/passerade tomater och créme fraîche (en skvätt vitt vin samt 1 pkt saffran). Blanda väl och låt puttra max 10 min tills grönsakerna är dente. Smaksätt med tomatpassata, kycklingfond/några skedar skaldjursfond, salt, lite chiliflingor och balsamico crème/röd balsamvinäger, det ska smaka rejält.
Låt ca 100 g vardera lax och vitfisk och 6 stora råa vannameiräkor bli rumsvarma och torra. Stek dem i hastigt olivolja till max 50 gr innetemp, krydda med salt och lite chiliflingor, skär fisken i munsbitar.
Lägg potatis, fisk och räkor i djupa tallrikar och häll över den varma tomatsåsen. Toppa med hackad dill och citronskivor, servera med citronaioli och gärna med levainbröd, eller baguette skivor stekta i olivolja och toppade med flingsalt.
Tomatsåsen som blir över kan räcka till en ny fiskgryta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar