Efter att ha njutit en härlig tomatsoppa på Stavsjö bageri letade vi efter ett recept som skulle kunna likna den goda soppan, och som ofta hittade vi det i Myllymäkis kokbok Soppa, potage och buljong. Så här gör vi till 2.
Finhacka och mjukstek i smör vardera 1 lök, morot och sellerikvist, 2 solovitlökar, 2 tsk vardera timjan och oregano och lägg i 1 lagerblad. Därefter finhacka och tillsätt 10 små plommontomater och fräs tills de släpper sin vätska. Tillsätt sedan 1/2 l vardera smakrik kycklingbuljong och 1 pkt Mutti passerade tomater. Koka tills alla grönsaker är mjuka. Blanda i 1 crème fraîches/grädde och koka i 3 minuter.
Ta ur lagerbladet och mixa soppan slät, smaksätt med salt, chiliflingor och lite honung.
Det kan vara gott att toppa med 10 små plommontomater som stekts ordentligt i olivolja, hackad basilika, 1 dl vardera krutonger och flagad parmesanost och lite olivolja, eller bara toppa med brutna bitar fetaost.
Det är också gott att servera med rostade brödskivor med brieost på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar