En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 26 mars 2025

ÄNNU GODARE TOMATSOPPA

Efter att ha njutit en härlig tomatsoppa på Stavsjö bageri letade vi efter ett recept som skulle kunna likna den goda soppan, och som ofta hittade vi det i  Myllymäkis kokbok Soppa, potage och buljong. Så här gör vi till 2.


Finhacka och mjukstek i smör vardera 1 lök, morot och sellerikvist, 2 solovitlökar, 2 tsk vardera timjan och oregano och lägg i 1 lagerblad. Därefter finhacka och tillsätt 10 små plommontomater och fräs tills de släpper sin vätska. Tillsätt sedan 1/2 l vardera smakrik kycklingbuljong och 1 pkt  Mutti passerade tomater. Koka tills alla grönsaker är mjuka. Blanda i 1 crème fraîches/grädde och koka i 3 minuter. 


Ta ur lagerbladet och mixa soppan slät, smaksätt med salt, chiliflingor och lite honung.


Det kan vara gott att toppa med 10 små plommontomater som stekts ordentligt i olivolja, hackad basilika, 1 dl vardera krutonger och flagad parmesanost och lite olivolja, eller bara toppa med brutna bitar fetaost.


Det är också gott att servera med rostade brödskivor med brieost på.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar