torsdag 13 november 2025

STEKTA FLÄSKKOTLETTER MED LÖKSÅS

Det var vår favvo helgmiddag för oss hungriga tonårsbröder på 60-talet, den är lika god idag men ganska sällsynt. Vi gör en variant av mammas recept så här till 2. Trixet är att steka ingredienserna i smart ordning och bryna dem ordentligt.

Koka 400 g fast potatis, gärna Amadin, häll av och låt dem bli kalla.

Sätt ugnen på 50 gr.


Skiva 2 gula lökar och hacka 1/2 solovitlök. Stek löken i olja och smör i en panna tills de är karamelliserade, salta och svartpeppra, tillsätt 1/2 tsk dragon ellr timjan, ta ur och lägg på fat.


Låt 2 rejäla kotletter med ben bli rumsvarma och torra, skär snitt i kanterna, salta och svartpeppra, stek i den varma pannan med smör och olja från löken tills de blir väl brynta med innertemp 65 gr, lägg i ugnsform och sätt i in ugnen.


Skala potatisen, skär i 8 mm skivor, stek dem i den varma pannan med lök och köttfett tills riktigt frasiga på båda sidor, salta och svartpeppra, lägg i ugnsformen bredvid kotletterna.


Lägg löken i pannan, tillför mer olja och smör vid behov, häll i 1 msk tomatpuré och fräs en stund.  Blanda i och värm upp 2 dl créme fraîches, låt puttra några minuter, smaksätt med 1/2 msk vardera japansk soja och kalvfond (gärna 1 msk vinbärsgelé eller honung). Smaka upp med salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger.


Häll såsen över kotletterna och servera till ett fruktigt och fylligt rödvin.


Gör man allt rätt blir det en paradrätt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar