Våra år i Washington DC var en stor matupplevelse, inte på lyxkrogar, men på högt specialiserade kvarterskrogar som i stenhård konkurrens blivit bäst. Vi åt för första gången lyxhamburgare på Five Guys, enastående Peking Duck på Marks Duck House, fantastiska grillade sirlions på Rays de Steaks, alla i Arlington nära där vi bodde.
El Pollo Rico var nog den största upplevelsen. På en bakgata i Arlington grillar peruaner hundratals kycklingar varje dag marinerade ett dygn i hemlandets kryddor som flygs in en gång i veckan. Där står köer utanför dörren hela dagen för att köpa deras enda rätt, eller om man har tur få en plats i den trånga och simpla serveringen. Redan då gick ryktet, att om ni ska äta ute bara en gång i DC, gå till El Pollo Rico. Vi åt den makalöst smakrika och möra kycklingen flera gånger, och bjöd många besökare på den, en given succé. Efter Anthony Bourdain var där och gjorde ett inslag i sitt program blev restaurangen världsberömd.
Många har försökt få El Pollos recept utan att lyckas. Kockar och entusiaster har besökt Peru för att få tips. Det finns nu många recept som sägs ge ungefär lika god kyckling. Det här receptet använder vi, gärna med urbenad kycklingklubba, sk. kycklingsteak.
Blanda en marinad av 2 1/2 msk vitlökspulver, 1 msk mald kummin, 4 msk vitvinsvinäger, 2 msk citron, 2 1/2 msk paprikapulver, 2 tsk svartpeppar, 3 Msk vitt vin, 3 msk rapsolja och 1/2 msk salt.
Med en liten vass kniv, gör djupa hål runt om kyckling.
Gnid in kyckling noga i marinaden, särskilt i hålen (och i skrovet). Lägg i plastpåse i kylen helst 24 tim. Häll av marinaden och spar. Grilla eller laga i en airfryer (för 1,3 kg 180 gr i 15 min och 140 gr i 50 min) tills 82 gr innetemp. Låt svalna, koka upp marinaden, spä med vatten och smaka upp skyn med fond, salt och peppar, red med lite maizena.
Servera med frites eller pasta.
Länk ANTHONY BOURDAIN: NO RESERVATIONS
https://youtu.be/6CA2MlGoo7o
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar