I två utmärkta program får vi lära oss att mycket av det vi lärt oss om pasta och ris är fel.
Trixen att koka pasta rätt:
- Välj bättre pasta av durumvete, med proteinhalt ca 14 %, gärna bronsvalsat.
- Koka i mycket eller mindre vatten, lägg i i kallt eller varmt vatten, koka livligt eller lugnare, det spelar ingen roll enligt tester.
- Rör om flera gånger i början så inte pastan klibbar ihop.
- Koka till dente, prova varje minut i slutet.
- Lyft över pastan från kokvattnet till skål eller stekpanna, eller häll av i sil och lägg direkt i skål.
- Spar alltid några dl pastavatten till redning m.m.
- Spola aldrig av med kallt vatten, bara om pastan inte ska ätas direkt.
- Använd aldrig olja i vatten eller efter kokning, då fastnar inte såsen på pastan.
Kokt ris i Sverige blir ofta gröt, ibland med hårda kärnor. Det beror på att vi inte tvättar riset och använder för mycket vatten.
Trixen att koka ris rätt är:
- Mät vatten och ris mycket noga.
- Tvätta allt ris utom risottoris med mycket vatten minst två gånger så de mesta av stärkelsen försvinner, häll av i sil och låt silen stå minst 10 min så allt vatten försvinner.
- Använd aldrig salt i ris till rätter från Asien eller Mellanöstern.
- Koka upp och sätt ned värmen så riset puttrar lite, koka 17 min, ta av och låt riset svälla och ånga av under lock 5 helst 10 min. Puffa upp riset innan servering.
- Japonica ris (sushiris, helst koshihikari) används till japanska, kinesiska och koreanska rätter, använd 1,2 dl vatten till 1 dl ris.
- Basmatiris är det mest allsidiga riset, används till rätter från Indien och Mellanöstern, använd 1,5 dl vatten till 1 dl ris.
- Jasminris används i sydostasien, bl.a. till thairätter, använd 1,4 dl vatten till 1 dl ris.
- Köp ris i specialaffärer där kvalitén är bättre.
SR MENY Pasta är bra mat!
https://sverigesradio.se/avsnitt/1667706
SR MENY Jennie lär oss att koka ris på rätt sätt
https://sverigesradio.se/avsnitt/1639219
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar