Vi tycker att bucatini är den godaste pastan. Den är lite tjock med hål i och ta upp sås bättre än andra långa pasta. Det kanske godaste receptet kommer från ett bergsområde nordost om Rom, Amatrice, och där bestod rätten bara av bucatini, guanciale, vin, San Marzano tomater och kryddor. När senare romarna och hela världen tog hand om receptet tillsattes gul lök och vitlök, och oftast väljer man panchetta som är mindre fett. Vi lånar ett recept från Guardian.
Bryn 150 g orökt panchetta i lite olivolja tills det mesta fettet smält och fläsket är krispigt, lägg det i en skål. Finhacka 1/2 gul lök och fräs fettet ca 10 min tills löken är genomskinlig men inte brynt. Tillsätt 2 msk tomatpuré, 10 småtomater skurna i i bitar och 1/2 finhackad solovitlök, fräs några minuter. Tillsätt 1,5 dl vitt vin och låt sjuda tills hälften är kvar. Häll i 3 dl passerade tomater och sjud i 15 min. Smaksätt med salt, chili flingor och lite honung. För att göra såsen lite mildare kan man tillsätta lite crème fraîches.
Riv 1,5 dl pecorino.
Bryt 2 hg bucatini i mindre bitar och koka 2 min mindre än rekommenderad tid, häll av och tillsätt såsen och hälften av osten. Rör mycket i ca 2 min till pastan är klar. Toppa med grovhackad basilika.
Servera och strö på pecorino efter önskemål, njut med ett svalt och fruktigt rödvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar