En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 21 september 2025

PIMPA FÄRDIG POTATISGRATÄNG

Vi köper sällan färdig potatisgratäng, smaken är ofta mjäkig och det är för lite potatis, dessutom dyrt jämfört att göra gratängen själv. Vårt recept från Frankrike är mycket godare men tar lång tid, mycket längre än vad som anges i recepten.

Se https://kokargubben.blogspot.com/search/label/frankrike


Vi pimpar ofta färdig färskpizza, nu dags att pimpa färdig gratäng. Vi använde Icas egna som har fått bra betyg i test och är mindre dyr (35 kr/kg). Vi köpte också en burk marinerade kronärtskockshjärtan.


Först hällde vi hälften av gratingen i den smorda formen och blandade i 1/2 riven solovitlök och nästan all hjärtan skurna i mindre bitar. Sedan hällde vi i resten av gratängen, saltade och svartpepprade lite och gräddade 10 min i 200 gr. Därefter toppade vi den med rejält med riven lagrad skotsk cheddarost och körde den 15 min tills osten smält och blivit lätt brynt. Gratängen fick vila i 1 timme. Den blev riktigt lyckad till grillad ryggbiff toppad med lätt karamelliserade kantareller och tillsammans med smörstekt grön sparris, och ett 7 år lagrat Grenache  rödvin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar