En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 10 mars 2019

MAN KAN ÄTA ENDIVER

Vi har aldrig gillat endiver, i Paris fick man dem jämt, rå i sallad, bräserade eller helstekta i ugn. Men nyss bjöd en arbetskamrat från åren i Paris på lunch, och oops, endiverna var riktigt goda utan den hemska beskan.

När vi letade efter recept hittade vi (som ofta) ett spännande från Myllymäki. Det här blev riktigt gott.

Snitta två ankbröst på skinnsidan och stek dem frasiga på skinnet i medelvarm panna och krydda med salt och svartpeppar.Stek färdigt i ugn 125 grader till en innertemperatur av 56 grader.

Bryn bladen av två endiver i rikligt med smör. Häll 1 dl råsocker i stekpannan och karamellisera.
Tillsätt några skvättar vitt vin/vit balsamvinäger och kalvfond samt en nypa timjan.

Bräsera tills endivbladen börjar mjukna, tillsätt 1 dl havtorn, kanske något vatten och låt koka tills endiven är mjuk.

Tag upp endivbladen och reducera eventuellt ned såsen till god smak. Smaka av såsen med salt och eventuellt mer socker. Skiva ankbrösten och häll över endiver, havtorn och såsen. Servera med t.ex. rött ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar