En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 13 september 2020

TJÄLKNÖL PÅ LAMMSTEK

En äldre släkting lärde oss för länge sedan att laga tjälknöl, men receptet har tyvärr fallit i glömska.


Efter ha läst många recept provade vi nu igen med en fin fryst lammstek på 1,5 kg. Den gick fryst in  i ugnen på 80 gr på kvällen, efter några timmar stoppade vi in termometern för innertemp på 65 gr. Tidigt nästa morgon gick larmet. Då gjorde vi marinaden, 5 dl liter vatten kokades upp, i vattnet blandades 1 dl salt, 2 msk socker, 5 pressade vitlöksklyftor, 3 msk örter, tex. timjan, lagerblad, salvia, rosmarin. När marinaden svalnat la vi i steken och lät den vila i kylen i 8-10 timmar. Tjälknölens rosa tunna skivor var mycket goda och möra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar