En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 28 februari 2021

PAD THAI BÄSTA RECEPT

Vi åt Pad Thai första gången i början av 90-talet på dåvarande restaurangen Republic intill Washington square på Manhattan, vi blev helt sålda.


Man äter sällan Pad Thai i thailändska familjer, så här skriver Felicity Cloake i Guardian: 


Quite a claim for a dish that's not neither very Thai nor very traditional – the dish's full name, kway teow pad thai, or "stir-fried rice noodles, Thai-style" hints at its probable southern Chinese origins (kway teow apparently means rice noodles in the Hokkien dialect), and it's thought to have been popularised, and possibly invented, by Field Marshal Plaek Phibunsongkhram in the 1940s as part of his campaign to foster a sense of national identity.


According to an article in the journal Gastromica, Thais were supposed to unite behind this noodle dish – and unite they did, for good reason. It's quick street food, a little spicy, a little sweet, and utterly delicious. Who would have thought your takeaway favourite had such an interesting history?”


Det finns ett oändligt antal recept som alla hävdas vara genuina och bästa. Vi lånar här och var och gör detta, till 2 personer.


Gör Mis en place, alla ingredienser klara, när man sedan wokar går det fort och maten kan inte vila.


Blanda såsen av 2 msk vardera fisksås, tamarindsås, brunt socker, 1 msk limejos, 1 msk ostronsås och lagom med finhackad chili (flingor). 


Knäck 2 ägg i en kopp. Hacka en stekt kycklingfilé i bitar, tina 8-10 råa vanamiräkor.


Rosta och hacka 1,5 dl jordnötter, skiva tunt 2 salladslökar, finhacka 1liten schalottenlök,  2 vitlöksklyftor, och skölj 150 g färska  böngroddar.


Koka 120 g breda risnudlar enligt paketet rejält dente, skölj i kallt vatten.


Häll rapsolja i en stor traktörpanna, mjukstek vitlök och schalottenlök ca 4 min, lägg i kyckling och räkor och woka dem nästan klart, dra dem åt sidan. Lägg i äggen och rör så de blir scrambled. Häll i nudlarna, nötter, salladslök och groddar, blanda snabbt, häll på såsen och servera direkt. Toppa med lime skivor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar