Som sjukvårdsbefäl camperade jag ofta med fältköket, och kunde flera gånger följa ärtkoket. Man använde hundraåriga recept, som började med långkok av rimmad fläsklägg och vattenläggning 24 timmar av gula ärter. Ärterna kokades sedan i fläskbuljongen i stora svärtade kärl över öppen eld. Många rykten påstod att ärterna blötlades med bikarbonat, för att minska de unga pojkarnas libido, troligen inte sant.
Vårt recept utgår från fältkökets men görs i crock-pot express.
Blötlägg 6 dl gula ärter i mycket vatten i 24 tim, byt vatten efter 12 timmar.
Skölj 1 rimmad fläsklägg, ta bort skinnet, lägg i pottan, fyll på med vatten över köttet, koka upp med Brown/saute inställning och skumma. Skiva och tillsätt vardera 1 morot och gul lök, 8 vitpepparkorn, 2 lagerblad, 3 kryddpepparkorn och 1 msk torkad persilja. Kör 50 min på Meat/stew. Pys, ta ur läggarna, sila och spar buljongen, rengör pottan.
Skölj och lägg ärterna i pottan, Tillsätt 10 vitpepparkorn, 2 lagerblad, 3 kryddpepparkorn, 1 finhackad gul lök, 1 tsk vardera timjan och mejram och 1 tärning grönsaksbuljong. Häll i fäskbuljongen och vatten 5 cm över ärterna. Ta bort fett och ben från läggen, skär köttet i små tärningar, blanda i hälften med ärtorna.
Smaka av buljongen, tillsätt lite mer salt om det behövs. Sätt på lock, kör 30 min på Soup på hög. Pys, öppna, ta bort pepparkorn, smaka av ev med vatten och salt.
Gör honnör, servera och njut.
En enklare variant, nästan lika gott men snabbare, är att ta bort hälften av fettet på 4 hg rimmat bogfläsk, skära i små tärningar och bryna några minuter i pottan. Sedan kör man soppan på samma sätt.
soppa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar