En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 24 november 2013

SYDFRANSK BOUILABAISSE

Bouilabaisse är som pyttipanna, man tar vad man har, och variationerna på recept är oändliga.

Min variant är jämförelsevis enkel men jättegod.

Skär i bitar och fräs i olivolja 2 gula lökar, 4 morötter, 2 fänkål, 2 stjälkar blekselleri, 4 vitlöksklyftor och 2 röda chili. Tillsätt 1 g saffran och fräs litet mer. Häll på 6 dl vitt vin, två burkar krossade tomater, en timjankvist och 2 kycklingtärningar. Koka i minst en timme. Ta av och passera med mixern. Tillsätt vatten vid behov, smaksätt med fiskfond.

Koka några torskbitar i grytan, och/eller tillsätt musslor, kammusslor etc. som stekts hastigt i vitlök och olivolja och kryddats.

Servera med brödkrutonger, riven parmesan och aioli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar