Efter varje kräftfest blir det kräftor över, vad göra? Denna gång gjorde vi en smaskig soppa efter ett omgjort recept av Per Morberg.
Rensa 1 kg kräftor och ställ stjärtarna i kylen. Spar skalen och krossa klorna. Finhacka och mjukstek en gul lök, två vitlöksklyftor, en halv chili, en morot och 50 g blad/rotselleri. Häll i 3 msk tomatpure och två tsk paprikapulver. Lägg i kräftskalen och fräs rejäl. Häll i en liter kycklingbuljong (eller blandad med skaldjursfond) och 3 dl torrt vitt vin. Koka i ca 30 min. Sila av och blanda i 3 dl creme fraiche. Puttra ca 10 min, blanda i litet maizena vid behov. Smaksätt eventuellt med fond, salt och röd balsamvinäger. Servera med kräftstjärtar/kokta vannameiräkor/räkor, cannelonibönor/kokt småpasta och toppa med grovhackad basilika/slät persilja, gärna med gott surdegsbröd/baguette och godost. soppa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar