Någonstans läste jag att danskarnas favvo är hackebiff med löksås, medan svenskarnas är spagetti med köttfärssås. Här ett omgjort danskt recept.
Finhacka och mjukstek i smör tre schalottenlökar och två vitlöksklyftor. Tillsätt löken till ca 7 hg köttfärs och ett ägg. Krydda med 3 msk stark chilisås, chiliflingor och salt, blanda noga. Forma rejäla pannbiffar.
Hacka och mjukstek i olja i kastrull tre gula lökar, tre vitlöksklyftor och 6-8 bruna champinjoner, sätt till stark köttbuljong så att grönsakerna täcks och sjud ca 15 min. Sätt till 1 msk vetemjöl löst i vatten, rör om och låt koka försiktigt i ca 5 min. Tillsätt en creme fraiche med karl johan och låt puttra en stund. Smaksätt med sojasås, kalvfond, röd balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Grilla eller stek biffarna på hög värme så de är något rosa inuti (använd termometer, ca 53 gr), servera med såsen och någon potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar