Svartkål med sardellsmör – ur Hemkunskap
"Det här har blivit en av mina favoritgrönsaksrätter. Jag åt något liknande för ett tiotal år sedan på en italiensk restaurang i New York som var så populär att folk som väntade på bord i baren bjöds på stekt kål. Det är viktigt att man steker kålen ganska hårt så att den får en aning rostad smakton. När det finns svartkål kan man med fördel köpa på sig mycket och förvälla och frysa in, så att man har när man är sugen på något gott, enkelt och nyttigt.
Sardellsmöret gör du med fördel dagen innan och fryser in i en rulle som sedan rivs till strösselliknande konsistens. Men du kan givetvis också använda det direkt. Det smör som blir över fryser du in och använder vid ett senare tillfälle."
Ingredienser
Svartkål
Gul lök
Sardellsmör
Olivolja till stekning
Brödkrutonger
Färskpressad citronjuice
Riven parmesanost
Salt och nymald svartpeppar.
Sardellsmör
Smör smaksatt med sardeller, vitlök, parmesanost, finrivet citronskal, chiliflakes, salt och svartpeppar samt färskpressad citronjuice.
Metod
Ansa och skär svartkålen i grova bitar. Skala och skiva löken grovt. Mixa alla ingredienser till sardellsmöret och smaka av med peppar.
Koka svartkålen och löken i lättsaltat vatten i 3–5 minuter. Låt rinna av väl i durkslag tills allt är väl avrunnet.
Stek därefter kålen och löken i olivolja i varm stekpanna. Vänd ner sardellsmöret så att kålen blir glaserad och tar smak. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp kål och lökblandningen på tallrikar, strö över brödkrutonger och parmesanost, pressa över citronjuice och avsluta med lite salt och peppar.
Sardellsmöret gör du med fördel dagen innan och fryser in i en rulle som sedan rivs till strösselliknande konsistens. Men du kan givetvis också använda det direkt. Det smör som blir över fryser du in och använder vid ett senare tillfälle."
Ingredienser
Svartkål
Gul lök
Sardellsmör
Olivolja till stekning
Brödkrutonger
Färskpressad citronjuice
Riven parmesanost
Salt och nymald svartpeppar.
Sardellsmör
Smör smaksatt med sardeller, vitlök, parmesanost, finrivet citronskal, chiliflakes, salt och svartpeppar samt färskpressad citronjuice.
Metod
Ansa och skär svartkålen i grova bitar. Skala och skiva löken grovt. Mixa alla ingredienser till sardellsmöret och smaka av med peppar.
Koka svartkålen och löken i lättsaltat vatten i 3–5 minuter. Låt rinna av väl i durkslag tills allt är väl avrunnet.
Stek därefter kålen och löken i olivolja i varm stekpanna. Vänd ner sardellsmöret så att kålen blir glaserad och tar smak. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp kål och lökblandningen på tallrikar, strö över brödkrutonger och parmesanost, pressa över citronjuice och avsluta med lite salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar