En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 14 december 2016

Mattias Dahlgrens svartkål

Vi måste nog köpa hans nya Hemkunskap, verkligen härligt recept:

Svartkål med sardellsmör – ur Hemkunskap

■ ■ ■ "Det här har blivit en av mina favoritgrönsaksrätter. Jag åt något liknande för ett tiotal år sedan på en italiensk restaurang i New York som var så populär att folk som väntade på bord i baren bjöds på stekt kål. Det är vik­tigt att man steker kålen ganska hårt så att den får en aning rostad smakton. När det finns svartkål kan man med fördel köpa på sig mycket och förvälla och frysa in, så att man har när man är sugen på något gott, enkelt och nyttigt. 
Sardellsmöret gör du med fördel dagen innan och fryser in i en rulle som sedan rivs till strösselliknande konsistens. Men du kan givetvis också använda det direkt. Det smör som blir över fryser du in och använder vid ett senare tillfälle." 

 Ingredienser 
Svartkål 
Gul lök 
Sardellsmör 
Olivolja till stekning 
Brödkrutonger 
Färskpressad citronjuice 
Riven parmesanost 
Salt och nymald svartpeppar. 

 Sardellsmör 
Smör smaksatt med sardeller, vitlök, parmesanost, finrivet citronskal, chiliflakes, salt och svartpeppar samt färskpressad citronjuice. 

 Metod 
 Ansa och skär svartkålen i grova bitar. Skala och skiva löken grovt. Mixa alla ingredienser till sardellsmöret och smaka av med peppar. 
 Koka svartkålen och löken i lättsaltat vatten i 3–5 minuter. Låt rinna av väl i durkslag tills allt är väl avrunnet. 
 Stek därefter kålen och löken i olivolja i varm stekpanna. Vänd ner sardellsmöret så att kålen blir glaserad och tar smak. Krydda med salt och peppar. 
 Lägg upp kål­ och lökblandningen på tallrikar, strö över brödkrutonger och parmesanost, pressa över citronjuice och avsluta med lite salt och peppar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar