En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 23 augusti 2018

KALLES RÖKTA OSTLAX MED MARINERAD FÄRSKPOTATIS

Kalles fisk o fix i Fagerviken i Uppland har den godaste rökta laxen med ost vi har ätit. På sommaren kan man njuta den på deras uteservering med havsutsikt. 

Till laxen gör vi marinerad färskpotatis, ugnsrostad blomkål och kall basilikasås. 

Koka potatisen och låt svalna i vattnet. Skär i tunna skivor och blanda med rejält med finhackad gräslök och basilika. Häll på en marinad av olivolja, en skvätt rödvinsvinäger, en finhackad scharlottenlök, litet citron, salt och peppar. Låt vila i kylen över natten. 

Gnid in en hel blomkål med 100 g smör. Lägg i ugnen på 200 gr i 10 min. Sänk till 170 och laga i 40-50 min tills ytan är rejält brynt. 

Finklipp bladen från en hel basilika och mixa med 1 msk olivolja och örtsalt. Blanda i 2 dl creme fraiche, lite citron och smakaätt med salt, svartpeppar och honung. 

Ät o njut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar