Som vanligt har vi mixat bra recept till det bästa, bl.a. från Morberg och Bloggen Uplifting.
Bryn i rapsolja 500 g högrevsfärs och 500 g fläskfärs var för sig så det blir lätt karamelliserat. Häll i en gryta och krydda med salt och svartpeppar.
Hacka och bryn i rapsolja 3 gula lökar, 4 vitlöksklyftor, 1 selleristjälk, 6 bruna champinjoner (ännu bättre, karljohan) och 150 g tärnad bacon så det blir lätt karamelliserat, krydda med salt och peppar, häll i grytan.
Tillsätt 2 burkar Mutti krossade tomater och en halv burk vatten, 6 msk tomatpure, 4 msk kalvfond, 4 msk japansk soja, 3 msk rökt barbecue sås, 4 msk röd balsamvinäger, 1 msk torkad timjan, tre lagerblad och 2 msk socker. Koka upp, rör om och sjud ca 1 tmme. Smaka upp med salt, fond och balsamvinäger. Såsen ska vara fyllig, mustig, söt, syrlig och jävligt god.
Smält 100 g smör i en teflonkastrull, när det är lätt brynt, rör i drygt 1 dl vetemjöl (gärna 00 mjöl). Låt röran puttra under omröring på 75 % av maxvärme 5-6 min tills det luktar nötigt. Sänk till 50 % värme och häll i ca 8 dl ljummen 3 % mjölk och 2 dl creme fraiche pö om pö under omröring. Smaka upp med salt och svartpeppar, vispa i 2 äggulor (det är gott att också vispa i 2 dl riven fin parmesan). Såsen ska vara trögflytande men flytande.
Smörj en stor ugnsform, häll i lite bechamel i botten, lägg i färska lasagneplattor, sedan köttfärssås, varva sedan bechamel, plattor och köttfärssås. Lägg plattor överst, täck med bechamel och toppa med 300 g riven västerbottenost.
Laga i 200 gr i ugnen i ca 30 min tills osten fått färg. Låt vila 20 min innan lasagnen avnjutes med sallad och italienskt vin. Vi lovar, det kan inte bli godare,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar