En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 9 februari 2019

VÅR GODASTE LASAGNE

Trixen med att göra extra god lasagne är 1) Köttfärssåsen 2) Bechamelsåsen 3) Rivosten.

Som vanligt har vi mixat bra recept till det bästa, bl.a. från Morberg och Bloggen Uplifting.

Bryn i rapsolja 500 g högrevsfärs och 500 g fläskfärs var för sig så det blir lätt karamelliserat. Häll i en gryta och krydda med salt och svartpeppar.

Hacka och bryn i rapsolja 3 gula lökar, 4 vitlöksklyftor, 1 selleristjälk, 6 bruna champinjoner (ännu bättre, karljohan) och 150 g tärnad bacon så det blir lätt karamelliserat, krydda med salt och peppar, häll i grytan.




Tillsätt 2 burkar Mutti krossade tomater och en halv burk vatten, 6 msk tomatpure, 4 msk kalvfond, 4 msk japansk soja, 3 msk rökt barbecue sås, 4 msk röd balsamvinäger, 1 msk torkad timjan, tre lagerblad och 2 msk socker. Koka upp, rör om och sjud ca 1 tmme. Smaka upp med salt, fond och balsamvinäger. Såsen ska vara fyllig, mustig, söt, syrlig och jävligt god.

Smält 100 g smör i en teflonkastrull, när det är lätt brynt, rör i drygt 1 dl vetemjöl (gärna 00 mjöl). Låt röran puttra under omröring på 75 % av maxvärme 5-6 min tills det luktar nötigt. Sänk till 50 % värme och häll i ca 8 dl ljummen 3 % mjölk och 2 dl creme fraiche pö om pö under omröring. Smaka upp med salt och svartpeppar, vispa i 2 äggulor (det är gott att också vispa i 2 dl riven fin parmesan). Såsen ska vara trögflytande men flytande.

Smörj en stor ugnsform, häll i lite bechamel i botten, lägg i färska lasagneplattor, sedan köttfärssås, varva sedan bechamel, plattor och köttfärssås. Lägg plattor överst, täck med bechamel och toppa med 300 g riven västerbottenost.

Laga i 200 gr i ugnen i ca 30 min tills osten fått färg. Låt vila 20 min innan lasagnen avnjutes med sallad och italienskt vin. Vi lovar, det kan inte bli godare,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar