Vi återupptäckte laxpudding för några år sedan när vi hade överbliven kokt potatis och kallrökt lax som var nästan utgången. Vi blandade några recept till denna smaskiga rätt, som numer gärna återuppstår på långfredagen.
Koka 1 kg fast potatis i rejält saltat vatten, låt dem svalna i vattnet. Skala och skiva potatisarna.
Skala och skiva 2 gula lökar, stek dem lätt karamelliserade, salta och peppra.
Rör ihop 2 ägg, 2 dl vardera mjölk och crème fraîche, tillsätt 0,5 dl hackad dill, 1 tsk salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 225° med över- och undervärme.
Skiva laxen i bitar. Varva potatis, lax och lök i en smord ugnsform, ca 20x25 cm.
Häll över äggstanningen och tillaga klart i ugnen 35–40 minuter.
Det blir extra gott om man strö över lagrad riven ost, tex herrgårdsost, de sista 10 minuterna. Låt vila minst 30 min.
Servera med skirat eller brynt smör, citronklyftor och gröna ärtor/skärbönor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar