En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 13 mars 2024

SHEPHERDS PIE

Shepherds pie eller cottage pie nämndes i recept i slutet av 1700-talet, i Frankrike kallas rätten Hachis Parmentier. Det har gått från att vara godsägarnas festmat till husmanskost, särskilt på Storbritanniens pubar.


Under våra resor på Irland och i Skottland åt vi ofta och gärna Fåraherdens paj på någon lokal pub, med ljummen öl, det var alltid gott. Recepten är oändligt många men det här liknar mest det vi åt, till 4.


Hacka i bitar 2 gula lökar och mjukstek, lägg i bunke.


Riv 2 dl Reggiano parmesan eller annan lagrad ost.


Bryn 500 g lammfärs tills den är lätt karamelliserad. Tillsätt 1 msk hackad bladpersilja, 1 tsk vardera rosmarin och timjan, 1 finhackad solovitlök (och 1 sellerkvist), 1 msk Worcestershiresås, 2 msk mjöl, 2 msk tomatpasta, blanda ordentligt och låt bryna 2-3 min.


Tillsätt 2,5 dl smakrik kalvfond, blanda och koka upp. Smaksätt med salt och svartpeppar. Lägg i 1,5 dl vardera frysta ärtor, morötter och majskorn, låt puttra i ca 15 min. Provsmaka och tillsätt eventuellt salt, peppar, Worcestershiresås och kalvfond.


Skala och koka i bitar 7 hg fast potatis/bakpotatis i rejält saltat vatten, häll av. Mosa med potatispress, tillsätt 6 msk smör och blanda tills smält. Häll i parmesanen, 2 dl créme fraîche och lite mjölk, vispa försiktigt (småbitar får vara kvar) och spä med mjölk tills moset är nästan rinnigt. Smaksätt med salt, svartpeppar och 1 tsk vitlökspulver.


Lägg färsröran i botten av en smord form och bred över potatismoset. Baka i ugn 200 gr tills potatisen blir lätt brynt.


Låt vila ca 30 min, Servera med en fräsch sallad och 10 gr sval Mariestads eller Arboga öl.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar