En vanlig kokbok
Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar
lördag 20 juni 2015
TOSKANSK PORCHETTA
Porchetta är något av Toskanas national rätt där grisen styckas så att man får stora flak av sidkött som kan fyllas med dagens färska kryddor, rullas ihop och grillas. Den serveras ofta kall i skivor till gott bröd.
Skär ca 1,5 kg eko fläskkarre från den breda sidan så den blir en stor platt bit. Finhacka 2 scharlottenlökar och två vitlöksklyftor, och ett paket tärnad panchetta, och mjukstek i 2 msk olivolja och låt svalna. Finhacka och tillsätt 3 msk finhackad färsk salvia, 1 msk rosmarin, 1 krm chiliflakes, 0,5 dl torrt vitt vin och en tsk salt. Bred ut blandningen på karren, rulla ihop och bind samman med bindgarn.
Gör en god steksky av några hackade scharlottenlökar, vitlöksklyftor och salvia med med vitt vin, vatten och kalvfond.
Krydda karren med salt och nymalen svartpeppar. Bryn i olivolja i stekpannan tills den fått fin färg. Lägg den i ugnsform och sätt in i ugnen i 150 gr stick in en termometer. Täck formen med aluminiumfolie och stek i ca 2 tim. Ta bort folien och stek till ca 68 grader. Ös ibland.
Höj värmen till 225 gr. Lägg i oskalade klyftor från två vitlökar och 350 g kvisttomater täckt med rejält av salvia och rosmarin samt skyn, och stek till 75 gr. Ös ofta.
Låt porchettan vila ca 15 minuter. Servera till skivor av surdegsbröd eller god pasta, med en fin sallad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar