En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 8 juli 2015

PANZANELLA I TOSCANA

Här i de heta toscanska bergen lagar man gärna sin egen tolkning av det klassiska receptet på brödsallad. Det här är vår version.

Blanda en skvätt fin olivolja med 3 rivna vitlöksklyftor. Skär gammalt levain bröd i 2-3 cm kuber, rulla dem i vitlöksoljan. Rosta i ugnen på 250 gr i 2-3 min tills de fått fin färg, ta ut och krydda försiktigt med havssalt. Låt svalna och torka.

Gör en god dressing i botten av en salladsskål med en dl olivolja, 3 finhackade sardeller, saften av en halv citron och nymald svartpeppar. Lägg i en halv färsk rödlök skuren tunt.

Skär ca 400 g mogna körsbärstomater i klyftor. Skala en gurka randig, halvera på längden och skär i lagom stora bitar. Skär en röd paprika i ojämna bitar. Riv litet romansallad i bitar. Spola av ett paket/burk stora vita bönor. Häll av ca 2 dl kärnfria Halkidiki oliver. Lägg grönsakerna i skålen och blanda.

Toppa salladen med grovskurna blad från en kruka basilika, krutongerna och 2 dl grovriven, Reggiano parmesan.

Servera till grillat kött eller fisk med toscanskt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar