Här i de heta toscanska bergen lagar man gärna sin egen tolkning av det klassiska receptet på brödsallad. Det här är vår version.
Blanda en skvätt fin olivolja med 3 rivna vitlöksklyftor. Skär gammalt levain bröd i 2-3 cm kuber, rulla dem i vitlöksoljan. Rosta i ugnen på 250 gr i 2-3 min tills de fått fin färg, ta ut och krydda försiktigt med havssalt. Låt svalna och torka.
Gör en god dressing i botten av en salladsskål med en dl olivolja, 3 finhackade sardeller, saften av en halv citron och nymald svartpeppar. Lägg i en halv färsk rödlök skuren tunt.
Skär ca 400 g mogna körsbärstomater i klyftor. Skala en gurka randig, halvera på längden och skär i lagom stora bitar. Skär en röd paprika i ojämna bitar. Riv litet romansallad i bitar. Spola av ett paket/burk stora vita bönor. Häll av ca 2 dl kärnfria Halkidiki oliver. Lägg grönsakerna i skålen och blanda.
Toppa salladen med grovskurna blad från en kruka basilika, krutongerna och 2 dl grovriven, Reggiano parmesan.
Servera till grillat kött eller fisk med toscanskt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar