Dirty rice kommer från södra Lousiana och den smutsiga färgen kommer från användningen av kycklinglever och kryddor. I vårt recept är levern utbytt till fläskfärs, bacon och leverpastej.
Bryn 3 dl rött eller svart ris i lite smör, tillsätt smakrik hönsbuljong, några lagerbärsblad, lite salt, koka enligt anvisningarna. Häll av och ånga av.
Det är numera svårt att få tag på färdig cajunkrydda, vilket tyder på att cajunmat inte längre är särskilt populär. Gör en egen kryddblandning av 1 msk vitlökspulver, 1 msk lökpulver, 2 tsk grovmald svartpeppar, 1-2 tsk cayennepeppar (efter smak), 2 tsk paprikapulver, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk spiskummin och 1 tsk torkad oregano.
Bryn 1 pkt baconbitar, tillsätt sedan 500 g fläskfärs och bryn till karamelisering. Lägg i lite småbitar av leverpastej. Krydda med 1-2 msk cajunkrydda, smaka upp med salt, det ska smaka rejält med lite hetta. Häll färsen i en bunke.
Finhacka och mjukstek i smör en gul kök, 3 vitlöksklyftor, 2 stjälkar selleri, en röd paprika, en halv chili, en halv fänkål och en liten sötpotatis. Salta och svartpeppra till lagom smak.
Blanda färs och grönsaker, smaka upp med ev. salt och svartpeppar. Blanda ned det i riset. Smaka av igen. Servera med sallad och citronklyftor.
Man kan också göra en roux av smör och vetemjöl i grytan, innan man tillsätter fäsk och grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar