Vissa rätter är så kultförklarade att man knappast vågar prova att laga dem. En av de mest kultiga är auberginelåda med parmesan från Neapel trakten. Men med hjälp av Felicity Cloake på Guardian törs vi köra.
Skiva 2 stora aubergine i 5 mm, salta och låt vila i 30 min.
Finhacka 2 schalottenlökar och 3 vitlöksklyftor och mjukstek i olja i non stick kastrull. Häll i 2 msk tomatpure och stek ytterligare 10 min. Tillsätt en burk vardera körsbärstomater och Mutti krossade tomater, koka upp, lägg i 2 msk kapris, salt, 1 tsk socker, 1 tsk oregano, lite chiliflingor och 1 dl röd balsamvinäger. Mosa tomaterna. Låt puttra i 45 min. Smaka av med salt, chiliflingor, chilisås, balsamvinäger och litet hönsfond.
Skölj aubergineskivorna, torka väl, stek i het olja så skivorna blir brynta, lägg på fat. Skiva 1 pkt mozzarella, finriv 3 dl Reggiano parmesan.
Lägg tomatsås i botten på ugnsformen, varva sedan aubergine, mozzarella, parmesanost och tomatsås, toppa med tomatsås och parmesanost. Kör 30 min i ugn 180 gr, låt vila 30 min. Toppa med rivna basilikablad innan ni njuter till fina grillbitar av lamm eller ko.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar