Det här är riktig slömat som är jättegod, grundreceptet lånat från Lindas mathörna, lite omgjort.
Gör en rub av 2 tsk vardera paprikapulver, rökt paprikapulver, salt, lökpulver, timjan och vitlökspulver samt 0,5 tsk vardera cayennepeppar och svartpeppar.
Gnid in hälften inuti en stor eko eller majs kyckling, fyll den sedan med 1 grovhackad citron och 6 hackade vitlöksklyftor. Skär några skåror i kycklingskinnet och gnid in resten av rubben.
Häll en liten skvätt rapsolja i slökokaren, lägg i kycklingen med brösten upp och kör på hög i 4 tim. Sista timmen- lägg en träslev under locket och fortsätt laga, då blir skinnet lite knaprigt. Kolla innertemp, om mindre än 70 gr låt gå tills tempen nås.
Vila kycklingen i 10 min, skär upp och servera med stekt eller mexikanskt ris.
Gör gärna en buljong av resterna, bryn bitarna i olja, tillsätt grovhackad 1 morot, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 3 lagerblad och 1 tsk timjan och häll i vätskan från slökokaren. Koka 1 timme, reducera till hälften och smaka upp med salt och svartpeppar. Finemangs till ramen och värmande vintersoppor, blanda gärna 1/2 vardera köpbuljong och den hemkörda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar