En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 25 november 2020

RÖDBETSGRATIN

När vi skulle ehandla av Coop klickade vi för 6 rödbetor, men fick 6 kg (de har inte styckbeställning som andra). Kul, vi gav bort några kg och kämpade sedan med att laga många rödbetsrecept, den här var godast.


Skala och skär i tunna skivor 8 potatisar, 6 rödbetor och en gul färsklök. Hacka 3 vitlöksklyftor och koka ca 25 min i lite kalvbuljong. Häll sedan i vardera 3 dl créme fraîche och mjölk värm upp, tillsätt rejält med finhackad färsk rosmarin. 


Skär 200 g chèvre i små bitar. Riv 100 g västerbottenost.


Smörj en ugnsform och varva sedan potatis, rödbetor, lök, chèvre, den varma vitlöksmjölken, salt och svartpeppar.


Gratinera 30 min i 200 gr med alufolie, ta av folien och grädda 20-50 min tills betorna är mjuka. Lägg på västerbottenosten och grädda till osten smält. Låg gratängen vila i minst 30 min.


Njut som vegomiddag eller till en fin grillad lammbit.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar