En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 26 maj 2021

CHINESE STIR FRY VEGETABLES

När man äter smårätter på bättre kinakrogar får man ofta enkla wokade grönsaker. De utgår vanligen från dessa enkla grundrecept.


Standardsåsen, till en 2 portioner: 1 tsk vardera salt och socker, 1 msk maizena och 2 msk vatten, tillsätt lite Aromat, rör om.


Broccoli, andra hårda grönsaker och bönor


Blanda standardsåsen.


Finhacka eller riv 2 vitlöksklyftor (och 1 cm ingefära).


Skär broccolin i lagom munsbitar, spar stammen till annan mat.


Blanchera broccolibuketterna ca 1-2 min och kyl ned. Morötter och andra hårda grönsaker som salladsbönor måste koka 3-5 min.


Hetta upp rapsolja, woka vitlök och ingefära ca 30 sek sek under omrörning så den blir mjuk men inte brynt, lägg i broccolin, häll på såsen, woka ca 30 sek, ta upp och håll varm.


Pak choi, andra kål- och bladgrönsaker, svamp, paprika mm


Finhacka eller riv 2 vitlöksklyftor (och 1 cm ingefära).


Dela på stammar och blad, skär i lagom munsbitar.


Blanchera stammarna i ca 1 min, kyl ned.


Hetta upp rapsolja och woka vitlök och ingefära i ca 30 sek, tillsätt pak choi och standardsåsen, håll varm.


Smaksättning


Ibland används extra smaksättning som svartpeppar, hackad chili, risvin, risvinäger, ostronsås, fisksås, sojasås, kycklingfond, räkpasta etc.


Förutom alla grönsaker och svampar kan man använda burkar med minimajs, vattenkastanj, bambuskott mm.


Toppa gärna med lite sesamolja och rostade sesamfrön.


Servera till nudlar, ris, kött, fisk eller skaldjur.


BRA VIDEO: HOW TO STIR FRY ANY VEGETABLE





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar