En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

tisdag 29 juni 2021

HEMMASUSHI

Under pandemin har vi saknat sushi från vårt favvoställe i Nacka. Kockan Frida Ronge har hjälpt oss genom att visa hur enkelt det egentligen är att laga god sushi hemma.


Blanda såsen Sushi su, koka upp 1 dl risvinäger, 0,3 dl strösocker eller 1 dl mirin och en knapp tsk salt tills löst, låt svalna.


Skölj 3 dl japanris 5-6 ggr, låt ligga i vatten 20 min, häll av noga.


Häll lite olja i botten på crock-pot express, häll i riset och 2,5 dl vatten, kör på Rice, släpp ut ångan, låt vila med lock i 15 min. Går bra med riskokare eller kastrull med 3 dl vatten, täck med plastfolie och lock, puttra i 20 min, låt vila med lock i ca 15 min. 


Lägg riset i en plastbunke och låt ånga av någon minut. Blanda i riset ca 0,7-1 dl sushi su med en risspade eller en slickepott, lite i taget. Riskornen ska separera från varandra när man blandar med sushi su för att sen klibba ihop igen. Låt vila ca 10 min, lägg en fuktig kökshandduk över riset för att det inte torka.


Se Frida Ronges Youtube hur man kokar ris, gör Nigiri, Maki osv.


RIS https://youtu.be/ZGyyMSp39b0


NIGIRI https://youtu.be/7ASwcbAW7A8


MAKI https://youtu.be/akU54wyP9Jg


FUTOMAKI https://youtu.be/d0m0MZDT9JY


URAMAKI https://youtu.be/BUvCTovBivU


RECEPT https://www.koket.se/nigiri-frida-ronges-recept





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar