På vår långa bilresa till Pyrenéerna stannade vi för lunch i en oansenlig by med det korta namnet Neuvy-Saint-Sépulchre, känd för sin gamla och stiliga basilika.
Lunchen på le Duche’ var minnesvärd, i en enkel matsal med rödrutiga dukar serverades äkta bonnamat, steak minute tillsammans med det vi trodde var ljummen potatissallad. På borden stod literflaskor med rött vracvin, man fick dricka så mycket man ville, det ingick i meny complet.
Vi har försökt härma potatisrätten många gånger utan att lyckas helt. Härom dagen upptäcktes att vi åt en klassiker, Pomme de terre boulangèr, Bagarens potatis.
Så äntligen kan vi äta äkta bonnamat, eller husmanskost som är det tråkiga namnet hos oss. Här vårt recept hämtat från Ateliersdeschefs, för två.
Skala och skär i 3 mm skivor 6 fasta potatisar, skölj av stärkelsen och torka.
Skär 2 små silverlökar i skivor och hacka 2 vitlöksklyftor, mjukstek i smör.
Hacka 1,5 dl slät persilja. Koka upp ca 5 dl smakrik kycklingbuljong.
Varva potatisskivor, lök, persilja, några lagerblad, färska timjanblad, lite salt och svartpeppar i en ugnsform. Häll på kokande buljong tills den nästan täcker potatisen, laga i 180 gr ugn i ca 45 min, kolla att potatisen är färdig.
Strö över lite hackad persilja, servera till någon fransk och bonnig köttbit eller korv.
Restaurang le Duche
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar