Våra besök på vietnamhak har gett blandade intryck. Ofta är maten vacker men ganska smaklös. Den vietnamesiska Pho soppan kan dock göras smakrik med god buljong och kryddor. Så här gör vi.
Torrosta i varm stekpanna 2 kanelstänger, 3 stjärnanis, 10 korianderfrön, 10 svartpepparkorn, 4 nejlikor, 1/2 tsk fänkålsfrön, häll i mortel och krossa försiktigt.
Skala 4 hg räkor och lägg räkorna i kylen. Häll skalen i en nonstick kastrull, hacka och tillsätt 1 schalottenlök, 1 salladslök, 1 solovitlök, 2 skogschampinjoner, gärna en bit morot och purjo, 1 tsk riven ingefära, 1 krossat citrongräs/torkade citronblad/lite rivet citronskal och fräs i rapsolja ca 5 min. Häll i kryddorna, 1/2 dl fisksås, 1 msk socker, 2 tärningar kycklingbuljong, ca 1 l vatten och koka i 30 min. Sila av och smaka upp med fisksås, Tamarisoja, kycklingfond, hoisinsås, sesamolja, lite chiliflingor och yuzu/risvinäger/citronsaft.
Skär i fina bitar tex 1 morot, 1 salladslök/bit purjo, 3 skogschampinjoner, 1/2 näve sockerärtor/sojabönor, pak choi, broccoli, spetskål, salladskål etc. Woka försiktigt några minuter i olja.
Koka nudlarna i buljongen, eller blötlägg risnudlar och häll av.
Lägg nudlar och grönsakerna i ätskålar, toppa med räkor, böngroddar och hackad koriander, häll på den heta buljongen och rostade sesamfrön.
Givetvis är soppan god också med fläsk, kyckling och biff, med smakrik buljong.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar