Stjärnkocken Tom Kerridge med flera tvåstjärniga gastropubar i Storbritannien har blivit lite av en ledstjärna för många matnördar. Hans marinerade kyckling har vi provat, enkel men ”svingod”, recept från SvD.
Gör en marinad av 1,5 tsk riven ingefära, 1 tsk färdig kinesisk 5-spice krydda (eller mortla fint en kryddblandning med 2 tsk hel vitpeppar, 2 stjärnanis, 1 tsk kryddnejlika, 2 tsk fänkålsfrön med 2 tsk malen kanel), 3 rivna vitlöksklyftor, 1 msk sherry/kinesiskt risvin och 2 msk tamarindsoja. Gnid in en stor majskyckling med marinaden, även inuti, täck med plastfolie och marinera i rumstemperatur ca 1 timme.
Gör en sås av 1,5 dl stark kycklingbuljong, 1 msk honung, 3 msk soja och 2 grovmortlade stjärnanis.
Värm ugnen till 180 gr, lägg kycklingen i en ugnsform med brösten upp, häll över såsen och laga i nedre delen av ugnen i 1 timme. Ös sedan kycklingen var tionde minut, kolla innertemperaturer efter 30 min, fyll på med vatten vid behov, fortsätt ösa tills tempen är 82 gr invid låret. Ta ut kycklingen, låt den vila i 20 min.
Sila av såsen i en kastrull, häll i 1 dl kycklingbuljong, 1 dl créme fraîche och smaksätt med lite röd balsamvinäger och sherry.
Skär upp kycklingen och servera med såsen och tex caponata dente, lyxig pasta och bubblande rose.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar