Många anser att den katalanska aiolin är den äkta, där man mortlar vitlök och sedan droppar i olivolja till det blir en fin emulsion. Den provensalska aiolin med äggulor anser många är bara vitlöksmajonäs.
Men flera finsmakare tycker att Hellmans majjo är klart bättre en hemslagen. Så därför tycker vi att aioli med Hellmans är äkta fusk.
Vi blandar 2 rivna vitlöksklyftor och lite salt, tillsätter 1 dl majjo med 0,5 dl créme fraîche, smaksätter noga med lite citronzest och citronsaft, ett uns cayennepeppar och dijon senap, helst Reines.
Serveras kall till halstrad fisk som marulk, havskatt, tonfisk, torskrygg etc och fiskgrytor, skaldjur m.m.
Fuskbea är lika lätt och gott. Blanda 1 dl vitvinsvinäger i burk med lock och rejält med färsk eller torkad dragon, låt stå 1 dag i rumsvärme, sedan i kyl några veckor.
Blanda 1,5 dl Hellmans majjo med 1 msk dragonvinäger, 1 tsk vardera fransk senap och honung, lite cayennpeppar och gärna lite hackad persilja, smaka av och tillsätt mer av det som behövs. Servera kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar