En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 11 augusti 2023

SALTSJÖ PIRS FISKGRYTA NO 2

De nya ägarna till Saltsjö Pir är också duktiga på att laga fredagsklassikern fiskgryta. Vi har försökt efterlikna receptet, det blev mycker lyckat, till två.


Trixet är att i god tid göra en excellent tomatsås som får koka länge. Som vanligt har vi utgått ifrån Guardians favvokocka Felicity Cloaks noggranna provlagning av berömda recept.


Öppna 2 burkar Mutti hela plommontomater, ta ur tomaterna och hacka i små bitar.


Finhacka 2 scharlottenlökar och mjukstek i olivolja i 5 min. Tillsätt 2 finhackade vitlöksklyftor och mjukstek i 2 min. Häll i tomathackat och såsen i burkarna, tillsätt 2 msk olivolja, 1-2 tsk socker och en skvätt fin röd balsamvinäger och rör ibland och puttra utan lock minst 45 min, helst 2 tim till såsen börjar bli mörk. Mixa såsen så den blir slät. Smaksätt med salt, nymald svartpeppar/chilipeppar och toppa med lite finhackad färsk basilika, (oregano), salvia eller slät bladpersilja. Låt drygt häften av såsen mogna i kylen 1-2 dagar, använd resten tex till kvällens pasta pomodoro.


Fiskgrytan innehåller få ingridienser så att fisk och skaldjur får ta plats.


Koka 5-6 små Estelle potatisar eller liknande med skal i saltvatten i 15 min, tillsätt en morot i skivor, koka tills potatisen är klar, låt svalna i vattnet. Skär potatisen i fina munsbitar.


Tina en torskryggfile, 8-10 kokta vanamiräkor och 4 crabsticks, skär fisken och crabsticks i fina munsbitar. Andra bra ingridienser är lax, musslor etc.


Häll tomatsåsen i en kastrull, tillsätt ca 2 dl oekat vin och ev lite vatten, koka upp och låt puttra i 5 min, tillsätt sedan 1 dl créme fraîche och koka upp så allt blandas. Smaksätt noga med kycklingfond, salt, peppar och ev vitvin.


Lägg i fisken och koka försiktigt i ca 3 min, sedan crabsticks, potatis och morötter, rör och värm upp försiktig så så att fisken inte går sönder. Sleva upp i sopptallrikar, strö över lite finhackad dill, lägg i räkorna och en klick citronaioli. Några bitar levainbröd eller surdegsbaguette är gott till.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar