En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

onsdag 11 december 2024

TOAST PELLE JANZON

Per Janzon har man aldrig hört talas om, men vi läste nyss i SvD att hans maträtt är en klassiker på Tennstopet sedan mer än 150 år. Janzon var operasångare i slutet av 1880-talet, känd bla för sina Bellmantolkningar. Han sägs ha bjudit sina vänner efter föreställningen på denna toast. Det ryktas också att han är pappa till Janssons frestelse.


Det finns en oändlig variation av recept, vi valde AoM:s lyxiga och matiga variant, här för 2.


Köp färdig carpaccio av ko eller banka ut lätt fryst oxfilé till tunna skivor.


Finhacka 1/4 rödlök och blanda med lite salt för att mildra smaken.


Ta fram créme fraîches, en burk smårom och cornichons, samt två skivor rostbröd. Skiva några salladsblad och tomater, riv pepparrot.


Stek bröden frasiga i smör, lägg på 2 tallrikar, täck dem med carpaccion. Lägg lite skivade tomater, sallad och cornichons på kanten. 


Toppa med vardera 2 msk smårom, gör ett hål i mitten och lägg äggulor där, lägg en klick créme fraîches på sidan, strö över flingsalt och svartpeppar.


Toppa med rödlök, gräslök och riven pepparrot.


Servera till kallt bubbel.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar