Finhacka 2 schalottenlökar och en vitlöksklyfta, mjukstek i ister/smör. Rör med visp ihop 1,5 dl tjockgrädde/creme fraiche, ett ägg och ca 150 g gås/ankleverpate/kycklingpastej utan fetttopp (kanske 2 msk vardera kalvfond och japansk soja) tills röran är slät. Blanda i 1,5 dl panko och låt svälla ca 30 min så att smeten blir som lös vetedeg
Blanda i 500 g blandfärs och salta (ca 1 msk per kg) och svartpeppra, blanda väl, paten ska anas men inte ta över.
Rulla små köttbullar och stek i ister/smör på hög värme, ca 4 min, eller i 220 gr i ugn 8-10 min tills 70 gr innetemperatur, eller Airfryer 200 gr i 10 min. Njut ljumma på julbordet.
Vi använder msk mått som doppas i vatten för att få jämnstora bullar.
Om vi gör dubbel sats blandas först pankoröran i en bunke och saltas och pepprars den, sedan skär vi upp 500 g blandfärs i mindre bitar och lägger i en annan stor bunke, häller på hälften av pankoröran och blandar, sedan lägger vi i nästa 500 g och resten av röran och blandar noga. När färsen känns lagom salt så saltar vi lite till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar