En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 6 december 2015

POVEL RAMELS PARISISKA KÖTTBULLAR

Povel Ramel gjorde låten Mammas köttbullar och var med och startade Kulinariska rådet tillsammans med Tore Wretman. I ett radioprogram julen 2000 berättade Povel om när han bjöd på parisiska köttbullar, och här är ungefär receptet:

Finhacka 2 schalottenlökar och en vitlöksklyfta, mjukstek i ister/smör. Rör med visp ihop 1,5 dl tjockgrädde/creme fraiche, ett ägg och ca 150 g gås/ankleverpate/kycklingpastej utan fetttopp (kanske 2 msk vardera kalvfond och japansk soja) tills röran är slät. Blanda i 1,5 dl panko och låt svälla ca 30 min så att smeten blir som lös vetedeg

Blanda i 500 g blandfärs och salta (ca 1 msk per kg) och svartpeppra, blanda väl, paten ska anas men inte ta över.

Rulla små köttbullar och stek i ister/smör på hög värme, ca 4 min, eller i 220 gr i ugn 8-10 min tills 70 gr innetemperatur, eller Airfryer 200 gr i 10 min. Njut ljumma på julbordet.

Vi använder msk mått som doppas i vatten för att få jämnstora bullar.

Om vi gör dubbel sats blandas först pankoröran i en bunke och saltas och pepprars den, sedan skär vi upp 500 g blandfärs i mindre bitar och lägger i en annan stor bunke, häller på hälften av pankoröran och blandar, sedan lägger vi i nästa 500 g och resten av röran och blandar noga. När färsen känns lagom salt så saltar vi lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar