En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 10 december 2017

GÄDDFÄRSQUERNELLER FLORENTINE

Goda vänner lärde oss igår laga denna gammeldags paradrätt som är synnerligen delikat. Här har vi mixat i litet av Morbergs recept.

Dela 300 g benfri gäddfile (eller annan fisk) i mindre bitar och lägg i matberedaren, tillsätt 1 1/2 tsk salt, 1/2 krm cayennepeppar och en äggvita och kör till fin färs. Häll i 1 msk potatismjöl och 3 dl vispgrädde lite i taget när maskin går, kör 1-2 min tills det blir en seg färs. Smaka av.

Forma färsen till äggliknande bullar med vattenbadade skedar eller händer och lägg i smörad traktörpanna. Häll på 2 dl stark fiskbuljong och 2 dl vitt vin, smaka av med ev. salt, sjud försiktigt under lock i ca 10 min. Ta ut quernellerna låt svalna. Koka ned buljongen till ca hälften.

Fräs 2 finhackade schalottenlökar med 400 g spenat och en riven vitlöksklyfta, smaka av med salt och svartpeppar, lägg över i ugnsfast form och lägg på quernellerna.

Fräs en finhackad schalottenlök, tillsätt 2 msk smör med 1/2 dl vetemjöl, tillsätt långsamt under omrörning 2 dl av vinfonden och 3 dl vispgrädde. Smaka av med salt och svartpeppar och ett stänk citron. Koka i 5 min, ta av spisen och rör försiktigt i 2 äggulor, 1 msk smör och 2 1/2 dl riven lagrad ost. 


Häll på såsen över quernellerna, toppa med extra riven ost och ställ i ugnen i 200 gr i 10 min. Servera till kokt råris eller dinkel, helst nypotatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar