Goda vänner lärde oss igår laga denna gammeldags paradrätt som är synnerligen delikat. Här har vi mixat i litet av Morbergs recept.
Dela 300 g benfri gäddfile (eller annan fisk) i mindre bitar och lägg i matberedaren, tillsätt 1 1/2 tsk salt, 1/2 krm cayennepeppar och en äggvita och kör till fin färs. Häll i 1 msk potatismjöl och 3 dl vispgrädde lite i taget när maskin går, kör 1-2 min tills det blir en seg färs. Smaka av.
Forma färsen till äggliknande bullar med vattenbadade skedar eller händer och lägg i smörad traktörpanna. Häll på 2 dl stark fiskbuljong och 2 dl vitt vin, smaka av med ev. salt, sjud försiktigt under lock i ca 10 min. Ta ut quernellerna låt svalna. Koka ned buljongen till ca hälften.
Fräs 2 finhackade schalottenlökar med 400 g spenat och en riven vitlöksklyfta, smaka av med salt och svartpeppar, lägg över i ugnsfast form och lägg på quernellerna.
Fräs en finhackad schalottenlök, tillsätt 2 msk smör med 1/2 dl vetemjöl, tillsätt långsamt under omrörning 2 dl av vinfonden och 3 dl vispgrädde. Smaka av med salt och svartpeppar och ett stänk citron. Koka i 5 min, ta av spisen och rör försiktigt i 2 äggulor, 1 msk smör och 2 1/2 dl riven lagrad ost.
Häll på såsen över quernellerna, toppa med extra riven ost och ställ i ugnen i 200 gr i 10 min. Servera till kokt råris eller dinkel, helst nypotatis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar