En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

tisdag 27 februari 2018

SOUPE AUX CREVETTE

Färska räkor i Frankrike är större än humrarna vi köpte i korvbröd i Maine, de kostar under 100 kr/kg och smakar underbart, inte torrt och salt som hemma. Vi äter räkor varje vecka, och måste därför pröva olika recept. Många franska sopprecept innehåller grönsaker, det gillar vi. Här vår mix av olika recept.

Rensa 0,5 kg räkor, spar skalen. Hacka tre gula färsklökar, en fänkål (spar dillen), två vitlökar, tre morötter, en halv zucchini, 3-5 bruna champinjoner och några kvistar persilja inkl. stammarna. Mjukfräs 1/3 av färsklöken, fänkålen, vitlöken, persiljekvistarna och morötterna i olivolja. Tillsätt räkskalen, 2 msk tomatpuré och en nypa chiliflingor. Fräs försiktigt i ca fem minuter.
Tillsätt ca 4 dl stark hönsfond och två dl vitt vin och koka lugnt i 10 minuter. Sila av och spar soppan. Koka resten av grönsakerna i soppan i ca 10 min, men lägg i zucchini när 2 minuter återstår. Tillsätt ca 2 dl crème fraiche och smaka av med fond, vin, salt och en liten skvätt fin röd balsamvinäger.
Toppa med den finhackade fänkålsdillen och persiljan, servera direkt med räkorna, gott surdegsbröd och kanske en bit brie mieux. soppa

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar