En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 14 juli 2018

GRATIN DAUPHINOIS

Franskarna hävdar givetvis att de också skapat den första potatisgratängen. Gratin Dauphinois nämndes officiellt för första gången den 12 juli 1788 vid en middag som erbjöds befälhavaren i staden Gap, Charles-Henri, Duke of Clermont-Tonnerre, som sedermera utnämndes till generallöjtnant Dauphiné. Rätten kokades i en buljong gjord på ortolansparvar. 
Vi använder ett av de mest populära franska recepten. Vi vet inte varför gratängen blir godare än med svenska recept, kanske beror det på att vi lagar den med franska råvaror.

Skala, tvätta och skär 1,2 kg fasta potatisar i 3 mm tunna skivor. Skölj inte, stärkelsen är nödvändig för att få bra konsistens.

Hacka två vitlöksklyftor mycket fint. Koka upp 1 l mjölk med vitlöken, lagom med salt, peppar och eventuellt muskotnöt. Lägg i potatisarna och koka dem i 10 till 15 minuter beroende på deras fasthet. Häll av mjölken men spara den.

I ett smörat gratängfat lägg flera lager med potatis varvat med ca 3 del creme fraiche, krydda något vid behov. Klicka 100 g smör överst. Det kan behövas några dl av mjölken. Grädda i ugnen på 180 gr ca en timme, så den känns färdig. Toppa med riven chevre och låt den bli lätt brun. Gör helst gratängen dagen innan.

(Alain Ducasse kokade med några lagerblad och några kvistar färsk timjan, i 30-40 minuter tills potatisen är mjuk. Ugnen sattes på 220 gr tills något brun överst).

Ortolansparv




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar