I Italien får man ofta utsökta stora köttbullar i tomatsås, här vårt försök att härma dem.
Finhacka en stor schalottenlök och en vitlöksklyfta och mjukstek tillsamman ett litet paket finhackad panchetta.
Rör samman 2 dl panko, ett ägg, 2 msk creme faiche, 2 dl riven Reggiano parmesan, zest från en halv citron och lök- och panchettaröran. Blanda med 0,5 kg köttfärs, salt och svartpeppar och smaka av noga.
Rulla 3-4 cm stora köttbullar och bryn i olja på hög värme. Efterstek i 200 gr ugn till innertemp 65 gr ca 7-10 min.
För tomatsåsen, mjukstek i olivolja 2 finhackade schalottenlökar och 2 finhackade vitlöksklyftor. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 kalvbuljongtärning, 2 msk tomatpure, litet socker och rejält med färsk eller torkad basilika. Låt puttra ihop ca 30 min och krydda och smaka med salt, svartpeppar och en skvätt röd balsamvinäger.
Värm bullarna i såsen och servera till t.ex. spagetti och grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar