En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

måndag 21 december 2020

PASTA ET CECI

Det mest populära av NYT:s pandemirecept är pastagryta med kikärtor, klassisk toskansk bondmat. Vår variant är:


Förväll ca 100 g finhackad grönkål/svartkål i ca 10 min.


Bryn 1 pkt finhackad bacon/panchetta så fettet smälter. Finhacka en gul lök och 3 vitlöksklyftor och mjukstek med bacon och fett i ca 5 min. Tillsätt 2 msk finhackad färsk rosmarin.


Häll i ca 5 dl liten pasta, som ditalini, gemelli eller gnocchi, en burk sköljda tomater skurna i mindre bitar, 2 tärningar kycklingbuljon, 0,5 l kokande vatten, lite salt och svartpeppar, en burk kikärtor inkl. vätskan och grönkålen så att vätskan står 1 cm över grytan. Koka ca 7-8 min, rör ofta, tillsätt mer vatten vid behov, koka till dente. Smaka upp med kycklingfond, salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger. Servera med riven pecorino.


Man kan skippa bacon, grytan även god som veg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar