Ett klassiskt recept kan alltid bli bättre, har vi lärt oss. Vänner tipsade om att lägga potatisstrimlorna i vatten en halvtimma, skölja dem och torka, innan de läggs ihop med de andra ingredienserna. Någon dag efter kom ännu fler tips i tidningen. Vi provade och det blev en riktig finjansson.
Skala och finstrimla 6-8 potatisar och en gul lök. Vattenlägg potatisen. Lägg de strimlade lökskivorna i en medelvarm stekpanna med smör, stek ca 3 min utan att röra dem. Vänd skivorna och stek ca 3 min tills löken är lätt karamelliserad.
Skölj och torka potatisen, lägg i medelvarm stekpanna med smör och stek ca 10 min i omgångar till potatisen är lätt knaprig och krispig.
Varva potatis, lök och småskuren ansjovis i en smord form, toppa med potatis. Blanda 3 dl grädde med ansjovisspadet och häll över. Grädda i ugn ca 25-30 min 200 gr tills potatisen är mjuk. Låt Jansson vila, ät sedan ljummen och njut.
Numera använder vi vår Benriner mandolin till att strimla potatisen, en större ugnsform och mindre grädde, det blir ännu mer perfekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar