En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 22 januari 2021

TOSKANSK STUFATO

Vill man sköta om mikroberna i magen, som bestämmer hur man mår, ska man välja mat där man maxar särskilt bönor, fibrer, gröna grönsaker, tomater m.m., och koka kort tid. Då är en toskansk bondgryta ett perfekt val. Vi gör så här.

Koka stora eller små vita bönor, helst i expresspottan. 


Grovhacka en rödlök, tre vitlöksklyftor, 1/2 purjo, två selleristjälkar, två morötter, tillsätt 1 1/2 msk paprikapulver och mjukstek i lite olivolja. Tillsätt en grovhackad broccolistam, lite hackad spetskål (grönkål), 3 dl kokta bönor, en burk körsbärstomater, en rejäl bit parmesankant, några nypor hackad färsk salvia och rosmarin (torkad), lite svartpeppar och 2 dl okokta linser, täck med kalvbuljong och puttra i 15 min tills linserna är nästan klara.


Tillsätt grovhackade broccolibuketter, en rejäl näve spenat och mer buljong om det behövs och puttra i ca 5 min. Smaka upp med kalvfond, salt, röd balsamvinäger, salvia och svartpeppar, det ska smaka Italien. 


Stek 4 salsiccia korvar i bitar, blanda i eller servera bredvid. Njut tillsammans med dina mikrober.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar