En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 28 januari 2021

HALLARNAS LÖKSOPPA

Efter studenten använde jag alla gåvopengar till att åka tåg till Paris för att delta i majupproret 68 mot borgarna, men kom försent, polisen och gendarmerna hade brutalt slagit ned kravallmakarna. Men kanske lika gott, jag fick hanka mig fram i några månader, njuta av världens vackraste stad och träna franskan tillsammans med unga studentskor. Men vad äta, det visade sig att många studenter överlevde på cafe au lait, pain med skinka och ost, crepes från stånden och löksoppa i les Halles, Paris ännu levande matmarknad. För 2 franc fick man stående äta en tallrik makalös gratinerad löksoppa med pain och gruyere, i plåttallrikar, tillsammans med trötta arbetare som slitit med maten sedan kl 3.00.


Nu har min favvokocka Felicity Cloake i Guardian prövat finkockarnas recept och kommit fram till den perfekta löksoppan, väldigt lik den i Hallarna, och ganska olik den vi brukar laga. Så här gör vi Hallarnas löksoppa till 2.




Halvera och skär i fina skivor 4 gula lökar och lägg skivorna försiktigt i 2 medelvarma (4/10) stora stekpannor med rapsolja. Låt skivorna steka i 15 min utan att titta eller röra dem. Vänd dem försiktigt och upprepa. Fortsätt att steka och röra om var tionde min tills löken är genomstekt och fint karamelliserad, ca 30-40 min.


Lägg löken i en gryta med lite smör, värm upp och rör i 1 msk vetemjöl. Häll i 6 dl mörk oxbuljong, 2 dl vitt vin, 1 msk vit balsamvinäger och några kvistar timjan. Koka ca 50-60 min med lock tills löken är mjäll, späd vid behov och smaka av med fond och ev. svartpeppar.


Skär en baguette tvärs i tunna skivor, bred på lite smör och riven vitlök, grilla i 200 gr ugn tills lätt rostade, ta ut och täck generöst med gruyere/lagrad herrgård. Ta ut när osten smält, och halvera brödskivorna. Häll upp soppan och servera baguetterna bredvid, lägg gärna bitarna i den varma soppan (det är svårt att äta löksoppan när den gratinerats i ugn toppad med ost och bröd). Det ska smaka gamla Paris.




GUARDIAN: How to cook perfect french onion soup


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar