Det finns flera regionala specialiteter, vi gör denna, som vi smakade för första gången på 90-talet i dåvarande japanska restaurangen Seikoen i Centralpalatset i Sthlm. Det var första gången vi åt mat som personalen lagade på middagsbordet, trevligt och otroligt gott.
Lättfrys fin melerad entrecote, oxfile, lammrostbiff etc. och skär i tunnast möjliga skivor.
Skär vackert i fonduestorlek shiitake och annan svamp, pak choi/salladskål/spetskål, salladslök/purjo, broccoli, skär-/salladsbönor, marinerad tofu, bambuskott (morötter, selleri) och koka udonnudlar/breda risnudlar.
Rör samman 4 äggulor, häll upp i småskålar till var och en.
Blanda 1 dl sukiyake sås (mer om hetta önskas) och 4 dl smakrik fläsk/mörk köttbuljong och koka upp, det ska smaka riktigt mycket.
Ställ en värmare på bordet, sätt på och låt en sauteuse bli het. Bryn köttet och tofu i olja ca 3 min i sauteusen. Lägg i grönsaker till första serveringen, vackert var för sig, häll på såsbuljong så det nästan täcker, skruva ned när det kokar och puttra tills grönsakerna är dente ca 3-4 min, gärna med lock, sedan lägg i nudlar.
Var och en tar maten till sin stora skål med slev etc, doppar i äggula i lilla skålen och njuter, och säger arigato. Sedan fyller man på mer i sauteusen tills alla är nöjda. Sila och spar såsbuljongen till en japansk ramen eller gryta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar