En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 12 mars 2021

SUKIYAKE - JAPANSK HOT POT - DOPP I GRYTAN

Det finns flera regionala specialiteter, vi gör denna, som vi smakade för första gången på 90-talet i dåvarande japanska restaurangen  Seikoen i Centralpalatset i Sthlm. Det var första gången vi åt mat som personalen lagade på middagsbordet, trevligt och otroligt gott.

Lättfrys fin melerad entrecote, oxfile, lammrostbiff etc. och skär i tunnast möjliga skivor.


Skär vackert i fonduestorlek shiitake och annan svamp, pak choi/salladskål/spetskål, salladslök/purjo, broccoli, skär-/salladsbönor, marinerad tofu, bambuskott (morötter, selleri) och koka udonnudlar/breda risnudlar.


Rör samman 4 äggulor, häll upp i småskålar till var och en.


Blanda 1 dl sukiyake sås (mer om hetta önskas) och 4 dl smakrik fläsk/mörk köttbuljong och koka upp, det ska smaka riktigt mycket. 


Ställ en värmare på bordet, sätt på och låt en sauteuse bli het. Bryn köttet och tofu i olja ca 3 min i sauteusen. Lägg i grönsaker till första serveringen, vackert var för sig, häll på såsbuljong så det nästan täcker, skruva ned när det kokar och puttra tills grönsakerna är dente ca 3-4 min, gärna med lock, sedan lägg i nudlar. 


Var och en tar maten till sin stora skål med slev etc, doppar i äggula i lilla skålen och njuter, och säger arigato. Sedan fyller man på mer i sauteusen tills alla är nöjda. Sila och spar såsbuljongen till en japansk  ramen eller gryta.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar